Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Jon Aars / Norsk Polarinstitutt
Bild: Jon Aars / Norsk Polarinstitutt

Historielös klimatångest?

När ni gapar om Jordens undergång, tänk till en gång till, skriver signaturen Egoist? Kanske – Realist? Definitivt.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Miljöforskarna hänvisar till tidscykler på 5-100år. Är Jorden inte äldre än så?

När jag gick i skolan fick vi lära oss om olika tidsepoker; Allt från istider till extrem hetta.

För drygt 50 miljoner år sedan växte det palmer i Alaska och Nordpolen var en insjö med behaglig badtemperatur.

För cirka 34 miljoner år sedan sjönk temperaturen sedan snabbt med cirka sex grader under en med geologiska mått mätt mycket kort tid.

Detta var långt innan människan och förbränningsmotorer, plast i haven och internetsajter som skickar gods från andra sidan jordklotet ...

Så när ni gapar om Jordens undergång, tänk till en gång till. Jorden har klarat mängder av upp och nergångar i temperatur långt innan människan satte sin fot på Jorden. Den kommer klara det igen.

Frågan är snarare om människorna kommer att överleva på sikt. Glöm dock inte att människan har en otrolig anpassningsförmåga och med största sannolikhet kommer klara även framtida utmaningar.

Hur som helst tänker jag fortsätta njuta av mitt liv utan flygångest och symboliska miljöåtgärder som inte resulterar i vare sig mätbara resultat eller en bättre levnadsstandard.

Ett tips till "rädda-miljö-hetsarna" Försök göra gröna verksamheter lönsamma utan bidrag och utan straffskatter för konkurrenterna så kommer fler människor använda dessa varor och tjänster. Utan en fungerande marknadsekonomi lämnar vi bara över en värld utan arbeten till våra barn.

Egoist? Kanske – Realist? Definitivt