Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dialogen mellan Higab och bolaget KB Kulturtuben om hyresnivå för Lorensbergsteatern pågår, skriver Higab i en replik. Bild: Tommy Alven
Dialogen mellan Higab och bolaget KB Kulturtuben om hyresnivå för Lorensbergsteatern pågår, skriver Higab i en replik. Bild: Tommy Alven

Higab: Missförstånd kring hyran

Vi vill understryka att vår ambition är att hitta en lösning som fungerar för båda parter, skriver Pontus Isaksson, fastighetschef Higab, i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

14/10 Tvisten mellan Higab och Galenskaparna förvånar inte

Signaturen KGL skriver att en av orsakerna till att Emigranternas Hus aviserat sin nedläggning är att Higab dubblerat hyran. Detta är ett missförstånd. Som det framgår i GP:s artikel 24/9, där verksamhetsledaren för stiftelsen Emigranternas Hus Roger Bodin intervjuas, har Higab och stiftelsen haft en god dialog kring hyran.

Den 1 juli i år skrev vi ett hyresavtal som inte ger Emigranternas Hus dubblerad hyra utan istället en kraftigt reducerad hyresnivå. Avtalet är nu uppsagt av Emigranternas Hus. Enligt dem själva är orsaken till nedläggningshotet att de fått halverat kulturbidrag för 2020 och att det rådet stor osäkerhet inför 2021, inte hyran. Higab har genom åren haft flera samarbeten med Emigranternas Hus och tycker det skulle vara mycket tråkigt om verksamheten läggs ner.

Som kommunalt fastighetsbolag har Higab uppdraget att vårda och förvalta några av Göteborgs mest unika fastigheter, bland annat 31 byggnadsminnen. Det är ett arbete vi tar på stort allvar och det är med stolthet våra medarbetare går till jobbet. För att husen ska kunna stå kvar för kommande generationer att njuta av krävs underhåll och förbättringsarbete. Dessa kostnader ska finansieras av hyresintäkter i enlighet med ägardirektivet som beslutats av kommunfullmäktige.

KGL nämner även artikeln i GP 10/10 där Claes Eriksson från Galenskaparna intervjuas. Higab har stor förståelse för den tuffa tid som just nu råder. Inte minst inom kultur- och evenemangsbranschen, där inställda program ger tomma salonger och förlorade intäkter till följd. Vi lägger mycket tid och engagemang på våra hyresgäster och använder de verktyg vi kan för att hjälpa till, exempelvis anstånd och tillfälliga hyresrabatter. Dialogen mellan Higab och bolaget KB Kulturtuben om hyresnivå för Lorensbergsteatern pågår och vi kan därför i nuläget inte kommentera ärendet mer i detalj. Vi vill dock understryka att vår ambition är att även här hitta en lösning som fungerar för båda parter.

Pontus Isaksson, fastighetschef Higab

LÄS MER: Higabs miljonkrav kan sänka Galenskaparna