Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Har vi för hög inkomstskatt?

Jag förstår inte logiken i att först sänka skatten för de rikaste och därefter privatisera välfärden, skriver Rolf Dahlberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Min uppriktiga fundering är hur det logiskt ska kunna vara mest fördelaktigt för samhället att först sänka skatten för befolkningen, mest för dem som tjänar mest, därefter privatisera hela välfärdssektorn och sedan tro att rikets befolkning som helhet ska få ut mer av varje inbetald skattekrona och större trygghet vad gäller sjukvård, skola, äldreomsorg, polisväsende, socialtjänst med mera?

Varifrån kommer i detta system de pengar som ska tillgodose låg- och medelinkomsttagares välfärd? Höginkomsttagarna klarar sig alltid, särskilt som de också har störst utdelning av skattesänkningarna.

Eftersom runt halva den svenska röstberättigade befolkningen verkar anse att detta är en förnuftig ekonomisk fördelning, kan jag bara se tre skäl till det; antingen är denna halva befolkningsdel själva företagare och ser en möjlighet att dra egen nytta av systemet (osannolikt), eller så är halva väljarkåren inte helt medveten om de reella följderna av sin ståndpunkt och hur de kan påverka dem själva, eller, vilket jag hoppas stämmer, så har de djupgående insikter i denna fråga som jag inte har, men mycket gärna skulle vilja ta del av.

Rolf Dahlberg