Drömmarnas monument har blivit en plats där många har känt sig hemma, tycker skribenterna.
Drömmarnas monument har blivit en plats där många har känt sig hemma, tycker skribenterna. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Hampus Magnusson hade så rätt om Drömmarnas monument

Drömmarnas monument påminner oss om att vi måste värna dem som bor på marken, skriver Poesiwerken.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Det är nog egentligen ingen som faktiskt vet när det började, kampen mellan makten och de fria konstnärerna. Men för oss blev det tydligt när Truckstop Alaska, efter flera år av spelningar och fester, plötsligt fick stänga och ännu plötsligare – Karlastaden (och dess fallos) skulle byggas på samma plats.

För de 1 000 personer som befann sig på Götaplatsen den 16 augusti och bevittnade när bandet Den stora vilan för en kväll återförenades och alla de åter tusen som besökt monumentet den här sommaren är det en effekt av när det sker systematiska, kapitalistiska och kulturvidriga övergrepp på Göteborgs invånare.

ANNONS

Hampus Magnusson (M) förstod nog inte hur rätt han hade när han kallade Drömmarnas monument för ett migrantläger, för det är just vad det är. Dit har konstnärer och annat löst folk flytt hela sommaren för att ha en plats att känna sig hemma på, bortom alkoholtillstånd, danstillstånd, åldersgränser, stängningstider och säkerhetsvakter. En plats där stadens invånare tagit sig till för att under några korta stunder känna sig fria.

Förra veckan besökte vi monumentet med ett barn. När vi försökte förklara för henne vad det var och varför Hampus Magnusson ville riva det svarade hon: Jag tycker att Karlatornet är fult, kan vi inte riva det? Byggnad efter byggnad har rests i den här staden de senaste åren, den ena högre än den andra, och Drömmarnas monument påminner oss om att vi måste värna dem som bor på marken, värna de människor som fortfarande går att se i ögonen och utbyta ett leende med, värna om varandra.

Så, Sebastian Rudolph Jensen, Stefan Karlsson och alla andra konstnärer som åtagit sig det gedigna arbetet med att genom ett flera månader långt performance genomföra den första stora kampen mot allt det som Hampus Magnusson och hans likasinnade står för: Vi tackar er.

ANNONS

Lördag den 26:e augusti är det kulturdemonstration, för konsten för varandra.

R.I.P Drömmarnas monument

Styrelsen för Poesiwerken, förlag och förening samt aktör inom det fria kulturlivet i Göteborg och Sverige. Louise Halvardsson, Andreas Chadien, Kasia Mishnik, Nadja Itäsaari, Siri Brandels, Love Lidén, Henke Mimersson och Bodil

LÄS MER:Internstrid blev avföringsattack mot ”Drömmarnas monument”

LÄS MER:M, L och KD vill få bort Drömmarnas monument från Götaplatsen

LÄS MER:Drömmarnas monument anmälda igen – för bajskonst

ANNONS