Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hala prideflaggan och hissa den svenska

Vill man värna om allas rätt och lika värde då är det det kristna budskapet som gäller. Så hala prideflaggan och hissa den svenska i stället, skriver C-O Olsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

På ett äldreboende i Göteborg har man prideflaggor på borden. Brukare och anhöriga frågade sig; varför. Den ansvarige sa att man ville värna om allas likvärdighet. Det brukar ju vara skälet för att delta i Pridefestivaler. Men det visar på okunnighet om varifrån principen kommer.

Vill man värna om allas lika rätt och värde är det inte prideflaggan som gäller. Då vore det bättre med den svenska flaggan - vår grundlag bygger på allas lika värde. Eller kanske FN-flaggan. I FN:s deklaration finns inskrivit principen om likvärdighet. Man skulle också kunna förse borden på äldreboendet med flaggor från till exempel handikapporganisationer, organisationer som på olika sätt kämpar för att deras medlemmar skall bli likvärdigt behandlade. Men då skulle ju borden bli överfyllda av flaggor.

Men vill man verkligen förstå varifrån tanken om alla människors lika rätt och värde kommer, då skall man gå till Bibeln. Det är i den kristna i etiken som begreppet har sitt ursprung. Att delta i Pride är att ta ställning inte för alla utan för några få. Vill man värna om allas rätt och lika värde då är det det kristna budskapet som gäller. Så hala prideflaggan och hissa den svenska i stället.

C-O Olsson