Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Riksbankschefen Stefan Ingves. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Höjning av reporäntan gynnar kronan

Riksbankens uppgift är även att se till att kronan behåller sitt värde över tiden. Det fick Stefan Ingves positivt svar på direkt efter sitt uttalande under torsdagen, skriver Claes Thulin.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Varför ser han så plågad ut, vår riksbankschef, när han ska uttala sig om styrräntan? Det är som om han oroar sig för att varenda inflytelserik ekonom skall opponera sig mot hans uttalande om en höjning eller en sänkning av styrräntan.

Stefan Ingves är chef för Sveriges Centralbank, en myndighet underställd riksdagen. Målet för penningpolitiken är att hålla inflationen, den allmänna prisstegringen, låg. Den årliga förändringen av konsumentprisindex ska vara två procent. Riksbankens penningpolitik inriktas på att nå detta inflationsmål.

Men med oförändrad styrränta och en aviserad räntehöjning innan årsskiftet kommer kritiken. En höjning av räntan inför risken av en lågkonjunktur ogillas av ekonomer. Men Riksbankens uppgift är även att se till att kronan behåller sitt värde över tiden. Det fick Stefan Ingves positivt svar på direkt, eftersom kronan steg i värde gentemot dollarn, efter riksbankschefens uttalande om en kommande höjning av styrräntan.

Claes Thulin