Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten undrar hur avtalsrörelsen kommer att gå. Bild: Jari Välitalo

Höjda löner – eller blir det som vanligt?

Det som skett och sagts under pandemin kan väl inte vara tomma ord – utan kommer väl att omvandlas till rejäla löneökningar, självklart med retroaktivitet, undrar Lennart Merking.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Läser att avtalsrörelsen tar fart igen efter en paus sedan i mars. Uppstarten med ett 0-bud från Svenskt Näringsliv känns givetvis igen liksom att det inte ska bli någon retroaktivitet.

Det som hänt sedan i mars är att vi alla, inte minst politiker och det politiska systemet, hyllat vårdpersonalen i ett välförtjänt högt tonläge.

Nu ska dessa politiker och detta system gå in i avtalsrörelsen som yttersta motpart vad gäller anställda inom region och kommun, det vill säga den överväldigande delen av de vårdanställda. Svenskt Näringslivs 0-bud och det resultat det så småningom leder fram till brukar hävdas som norm och det som övriga avtal ska förhålla sig till.

Så kan det väl inte bli nu? Politikerna äger lönefrågan för de flesta. Det som skett och sagts under pandemin kan väl inte vara tomma ord – utan kommer väl att omvandlas till rejäla löneökningar, självklart med retroaktivitet?

Så vad blir det, applåder? Upp till bevis? Eller som vanligt?

Lennart Merking