Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Höj skatten och rädda välfärden

Det är högt tid att byta bolagsvinster mot satsningar på bibliotek och skolor, skriver Noel Baba.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det blir en tvärtomjul i år. I stället för att tomten kommer med klappar till snälla barn, så går kommunpolitiker runt i hela landet och stoppar tillbaka parklekar, bibliotek och skolverksamhet i säcken. Nedskärningarna försvaras med att det är dåligt med pengar. Men stämmer det verkligen?

De rikedomar som skapas i vårt samhälle skapar vi tillsammans: det behövs arbetare i företagen, men också någon som tar hand om barnen, som sköter om den som blir sjuk och även saker som gör att vi orkar fortsätta jobba – kultur och nattklubbar exempelvis.

Rikedomarna delas i tre delar: en del till företagare, en del i lön till dem som arbetar direkt eller indirekt i företagen och en del som används på gemensamma saker: exempelvis skolor eller bibliotek. Det som har hänt är de som äger har fått julklappar året runt – i miljardklassen. Sänkt bolagsskatt, slopad värnskatt, för att inte tala om försvunnen arvs- och förmögenhetsskatt. När det sen blir tuffare ekonomi så finns det inga pengar kvar till vår välfärd.

Det är högt tid att byta bolagsvinster mot satsningar på bibliotek och skolor. Det är dags för hårda klappar för att göra samhället mjukare. Det behövs en skatteboost i stället för nedskärningar.

Noel Baba