Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om vi ska rädda liv och hälsa långsiktigt är det bråttom att höja bränsleskatterna, menar insändarskribenten. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Om vi ska rädda liv och hälsa långsiktigt är det bråttom att höja bränsleskatterna, menar insändarskribenten. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Höj bensinpriset – för miljöns skull

Det finns ett hälsosammare liv även efter coronakrisen om vi agerar nu, skriver Örjan.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Nu måste regering och riksdag ta höjd och öka skatterna för nedsmutsarna – alla som kör fossilbränsledrivna bilar. Varför accepterar vi över 7000 människors för tidiga död i luftvägssjukdomar när vi kan göra något åt det? En betydligt större kris med många fler döda än den pågående pandemin.

Bensinpriset är nere på rekordlåga nivåer. När detta skrivs är priset drygt 12 kronor litern. Ett historiskt lågt pris som inte speglar behovet av en bättre miljö.

En höjning av koldioxidskatten och energiskatten med några kronor gör skillnad.

En höjning av koldioxidskatten och energiskatten med några kronor gör skillnad. Om vi ska rädda liv och hälsa långsiktigt är det bråttom att höja bränsleskatterna och därmed kapa kväveoxidutsläppen och komma bort från koldioxidutsläppen i spåren av klimatkrisen. Det tål vi utan allvarliga konsekvenser för samhället och ett gyllene tillfälle att skynda på omställningen till en fossilfri fordonsflotta.

Vi läser hur kväveoxidutsläppen minskat i storstäder världen över och förbättrat hälsoläget i coronakrisens spår. Detta gäller även i Göteborg och Stockholm och på många andra platser.

Vad är viktigare än hälsan? Det har vi de senaste veckorna blivit påtagligt medvetna om. Det finns ett hälsosammare liv även efter coronakrisen – om vi agerar nu.

Örjan

Läs också: Landsbygdsborna straffas av höga bränsleskatter