Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är ofattbart att högerpartierna vill bygga nya kärnkraftverk, menar insändarskribenten. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Det är ofattbart att högerpartierna vill bygga nya kärnkraftverk, menar insändarskribenten. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Högern blundar för kärnkraftens nackdelar

Kan det vara så illa att dessa politiker agerar mot bättre vetande?; skriver Sten Löfving.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Ledande politiker från Liberalerna och andra partier höger ut hävdar att vi måste bygga mer kärnkraft. Detta för att klara den klimatkris som vi måste ta itu med, om det inte ska gå riktigt illa med vår planet. Det sägs till och med att om vi satsar på kärnkraft så behöver vi inte satsa lycka mycket på förnybar energi.

LÄS MER: Förstör inte Bohuskusten med en vindkraftspark

Detta upplever jag som mycket ansvarslöst för att inte säga farligt! Jag tror nämligen att dessa människor vet hur det är.

För det första är kärnkraft farlig. Det handlar om stora miljöproblem i hela kedjan från uranbrytning till avfallshantering, och även om sammankopplingen med kärnvapen. Nu låtsas dessa politiker att de här problemen inte finns.

LÄS MER: Bytt inte ut väl fungerande kärnkraft mot slumpkraft

Kärnkraft är också dyr och kan inte konkurrera ekonomiskt med de förnybara alternativen. Till detta hör att det har visat sig vara mycket dyrt att avveckla kärnkraftverk som har tjänat ut, till och med dyrare än att bygga dem.

Till sist så tar det för lång tid att bygga kärnkraftverk och längre än de förnybara alternativen.

LÄS MER: Vindkraft på Bohuskusten löser inte Västsveriges elbehov

Kan det vara så illa att dessa politiker agerar mot bättre vetande för att de tror att de kan vinna några röster från dem som av bekvämlighet inte vill inse hur allvarliga problem vi står inför?

I så fall är svenska väljare utsatta för just ”ansvarslösa klimatpolitiska utspel”.

Sten Löfving

LÄS MER: "Kärnkraft och gas hållbar övergång i EU"

LÄS MER: Hållbar kärnkraft lockar investerare