Gullberget med Skansen Lejonet bör lämnas orört

Varför skall man envisas med att spränga en tunnel genom denna lilla bergsknalle och samtidigt förstöra fornlämningarna runt Skansen Lejonet? undrar Claes Bratt, guide på Skansen Lejonet.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Replik

till Torsten Olsson 14/7

och Andreas Åman 19/7

Gullberg var fram till runt 1850 en udde omgiven av vatten på tre sidor ut i Göta Älv. Man har nu hittat fornlämningar av olika slag från tidigare verksamheter på Gullberget, väl värda att bevara.

På Olaus Magnus karta Carta Marina från 1544 finns Gullberg med. Kartan, tryckt i Rom, är tillkommen genom sammanslagning av dåtidens kunskap om Skandinaviens utseende. De främsta källorna kommer förmodligen från Holland och kanske området som i dag är Tyskland. Det är första gången som Skandinavien börjar likna det Skandinaven vi känner i dag. Runt Gullborg finns ingenting annat omnämnt i området. Detta är således den första platsen som är ”internationellt” känd i Göteborgsområdet.

ANNONS

På Gullbergsklippan har funnits ett antal försvarsanläggningar som Gullbergs Hus som vid olika tillfällen förstörts av danska trupper. Vad Gullbergs Hus för övrigt har haft för funktion kan man bara gissa men någon form av kontrollstation över trafiken på älven ligger nära till hands.

Vid samtal med personal från Trafikverket om placeringen av järnvägstunneln till Västlänken är det inte något som hindrar att järnvägen flyttas 75–100 meter norr om Gullberget. Varför skall man då envisas med att spränga en tunnel genom denna lilla bergsknalle och samtidigt förstöra fornlämningarna runt Skansen Lejonet?

Claes Bratt

guide Skansen Lejonet

ANNONS