Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Jessica Gow/TT
Bild: Jessica Gow/TT

Greta siktar rätt

Vad vi enskilda människor ska göra, det är att visa upp för politikerna att vi är många som accepterar radikala beslut och att vi röstar på det parti som vågar föra en tillräckligt långtgående klimatpolitik, skriver Kent Österberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till per Acke Orstadius, 29/9

Ja, Per Acke Orstadius, vi har ju redan sett att människor inte ändrar sitt sätt att leva, även om det är ett hot emot klimatet. Folk går omkring och känner klimatångest, utan att förmå sig till att förändra sina vanor. Inte så konstigt om man lever bland andra som inte heller gör det.

Att överge den energikrävande villan och alla bilarna som var och en i familjen behöver, det är inte så lätt, men både villan och bilarna kan få sin energi från solceller, vindkraft, vågkraft eller ännu bättre vätgas.

Just därför är det så bra med Greta, att hon inte riktar sej emot enskilda människor, utan mot politiker och storfinans. Det är där som besluten måste fattas.

Det finns alternativ till fossila bränslen, som är väl utvecklade och ännu mera ekonomiskt vinstgivande.

Det finns alternativ till köttkonsumtion.

Det finns alternativ till dagens transportsystem.

Det finns alternativ som inte innebär ekonomisk recession och depression.

Ett beslut om att snarast sätter globalt stopp på fossila bränslen, det skulle vända upp och ner på den ekonomiska verksamheten, men inte leda till minskad produktion.

Det går för politiker att förändra konsumtionen med ekonomiska styrmedel och Greta gör helt rätt när hon riktar sig mot politiker.

Vad vi enskilda människor ska göra, det är att visa upp för politikerna att vi är många som accepterar radikala beslut och att vi röstar på det parti som vågar föra en tillräckligt långtgående klimatpolitik.

Kent Österberg