Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Greta lär få vänta förgäves

Få skarpa klimatpolitiska förslag ligger i pipeline till riksdagen. Greta och andra får vänta förgäves utanför riksdagshuset på nödvändiga beslut, skriver Göran Hermansson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I Tyskland finns ett uttryck: ”Die Frage hat sich kommittiert”. Det betyder att ingenting kommer att hända i frågan under lång tid framöver. I Sverige tillsätts kommissioner, kommittéer, delegationer, utredningar, inspektioner, råd, myndigheter i en aldrig sinande ström. Nu senast en ”välfärdskommission”.

I Sverige tillsätts kommissioner, kommittéer, delegationer, utredningar, inspektioner, råd, myndigheter i en aldrig sinande ström

Våra politiker kan nu frestas att hänvisa akuta välfärdsproblem till pågående arbete inom kommissionen. Regeringens nya klimatpolitiska handlingsplan innehållande 132 åtgärder är till övervägande del en utredningsplan med förslag till nya utredningar, översyner, analyser, överväganden, uppdrag och beaktanden, ja till och med en elektrifieringskommission.

Problem som varit kända i decennier och som alla (nästan) sett komma borde vara färdigberedda för länge sedan men riskerar att hamna i långbänk. Få skarpa förslag ligger i pipeline till riksdagen. Greta och andra får vänta förgäves utanför riksdagshuset på nödvändiga beslut.

Frågan är om inte hela den svenska regeringen ”hat sich kommittiert”? Hur mycket ”kommittieren” tål Sverige, välfärden och klimatet?

Göran Hermansson