Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Paul Chiasson
Bild: Paul Chiasson

Greta ett hot mot Donald & Vladimir

Att Donald Trump och Vladimir Putin uttrycker sig förnedrande om Greta Thunberg visar att det tar hennes mediala uppmärksamhet på fullt allvar, skriver Claes Thulin.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Två av världens supermaktledare, Vladimir Putin och Donald Trump, utrycker sig förnedrande om Greta Thunbergs kamp för klimatet. De förlöjligar den sextonåriga Gretas insats. Att världsledande makthavare överhuvudtaget kommenterar en tonårig klimataktivists engagemang visar att de tar hennes mediala uppmärksamhet på fullt allvar.

De bekräftar snarare att hon är en maktfaktor och därmed ett hot. Trump irriteras av att hon fått tusentals amerikanska ungdomar att skolstrejka för klimatet. Putin är sannolikt rädd för att ryska ungdomar ska följa Greta Thunbergs exempel.

Det kan väcka en proteststorm som hotar inte bara den ryska oljeproduktionen utan även ställer krav på jämställdhet och yttrandefrihet. Sådana krav gör Greta omöjlig i Kina. Där får inte ens smogen i Peking stå i vägen för det ekonomiska framåtskridandet.

Claes Thulin