Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: OLIVIER ASSELIN

Greta borde strejka i en regnskog

Om de så kallade jordens lungor är hotade är allt liv hotat. Vad Greta Thunberg sedan väljer att göra därefter är av mindre vikt, skriver Jilla Avonti.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi borde alla kämpa och uppoffra oss för att rädda vår miljö och omvärld. Ska Greta sitta och strejka någonstans så skulle jag uppskatta om hon valde någon av våra närmaste hotade regnskogar eller planterade växter och träd i ett rasande tempo i miljöer som hotas av jorderosion och torka – efter att ha satt sig in i hur man hanterar bevattning i extremt torrt klimat så inte jorden försaltas, för då lär inget leva vidare. Och innan dess bör man ha sett till att X antal nya avsaltningsanläggningar byggts upp där det behövs runt om i världen.

Avsaltat vatten sägs vara lika dyrt som olja, men tänk om man kan använda avsaltat havsvatten i stället så kanske det till och med kan sänka den stigande havsnivån om man kan pumpa upp överskottet och använda som dricksvatten och bevattning på land. Så kanske till och med öknen kan grönska igen.

Mer växtlighet behövs som kan ta sig an den ökande mängden koldioxid, därför måste vi alla se till att skydda de regnskogar vi har kvar och göra det straffbart att skövla dessa då de utgör en grundförutsättning för allt liv på jorden. Brasiliens makthavare har uttryckt att andra inte ska blanda sig i hur mycket de skövlar regnskogen. Det är nog dags för makthavare världen över att se över hur man ska kunna skydda resurser vi alla är beroende av. När en nations tillgångar är en förutsättning för allt livs överlevnad bör övernationella lagar gälla. Om en nations ekonomi påverkas negativt av detta bör förlusterna kompenseras internationellt.

Om de så kallade jordens lungor är hotade är allt liv hotat. Vad Greta Thunberg sedan väljer att göra därefter är av mindre vikt.

Jilla Avonti