Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Patrick Sörquist, Patrick Sšrquist

Granska otrygghetspropagandan

Det finns de som vill få folk att tro att risken att bli utsatt för brott är större än den är, skriver Lars Wallgren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Oroliga tonårstjejer, 30/10

Bästa ”Oroliga tonårstjejer från Mölnlycke”! Ni är oroliga för att bli utsatta för brott. Många är det just nu. Från 2011 till 2019 har rädslan för att bli utsatt för brott ökat från 27 procent till 43 procent. Samtidigt har den faktiska utsattheten för brott inte ökat nämnvärt.

Risken att bli utsatt för rån har inte ökat nästan något. Och antalet utsatta för dödligt våld ligger på cirka 1,1/100 000 invånare, en låg siffra internationellt och mycket lägre än i Sverige på 90-talet.

Det är väldigt sorgligt när människor drabbas av rädsla och begränsar sitt livsutrymme på grund av en spridd myt om ökad risk.

Antalet anmälda våldtäkter har däremot ökat. Men det som har ökat är framför allt anmälningar av sexualbrott hemma och i nära relationer, inte på gator och i parker. Analyser av siffrorna säger att det finns dels en hårdare lagstiftning, dels en annan attityd där tjejers och kvinnors vilja att anmäla har ökat.

Det finns de som vill få folk att tro att risken att bli utsatt för brott är större än den är. De vill skapa misstänksamhet mot vissa grupper, det är en del av en politisk agenda. Det är väldigt sorgligt när människor drabbas av rädsla och begränsar sitt livsutrymme på grund av en spridd myt om ökad risk.

Ta upp det i samhällskunskapen och studera faktiska siffror. Granska otrygghetspropagandan kritiskt!

Lars Wallgren

lärare