Maskinen som borrar. Arbetstunnel till Västlänken etapp Haga. Västlänken. Göteborg.
Maskinen som borrar. Arbetstunnel till Västlänken etapp Haga. Västlänken. Göteborg. Bild: Robin Aron

Glad att attityden till Västlänken har skiftat

Detta följer ett känt mönster vid större infrastruktursatsningar i tätbebyggda områden, där motståndet minskar när projekten väl kommer igång, skriver ”Positiv till Västlänken”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Sedan flera år gör Trafikverket årliga attitydundersökningar om Västlänken. Det har inte varit någon munter läsning, där starkt negativa attityder växt hos allmänhet, närboende och näringsidkare. Men efter att Västlänkens byggnation på allvar kommit igång, har det skett ett skifte i dessa attityder.

Sedan den senaste mätningen 2018 har andelen positiva hos boende i närområdet till Västlänken ökat från 26 till 39 procent. De negativa har i sin tur minskat från 48 till 39 procent. Näringsidkare i området har också blivit mer positivt inställda, från 23 till 41 procent, där de mycket positiva nästan har tredubblats, från 7 till 19 procent. Samtidigt har de mycket negativa minskat från 35 till 21 procent.

ANNONS

Intrycket av hur projektet sköts, är det som sticker ut mest. Bland näringsidkare har till exempel de som är positiva över hur byggnationen av Västlänken sköts, ökat från 8 till 34 procent, vilket är mer än en fyrdubbling.

Detta följer ett känt mönster vid större infrastruktursatsningar i tätbebyggda områden, där motståndet minskar när projekten väl kommer igång. Det är glädjande att attityden till Västlänken följer detta mönster, men det är också logiskt – när projektet väl blir en realitet, ökar kunskapen och nyttan blir mer förståelig.

Positiv till Västlänken

LÄS MER:Nu byggs Västlänkens huvudtunnel under Göteborg

LÄS MER:Maries fönster sprack av sprängningarna – erbjuds inget tillfälligt boende

LÄS MER:Planen för Västlänken: Karta över stationer, linjer och restid

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS