Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Måns Langhjelm
Bild: Måns Langhjelm

Girigheten löper amok

Vi har förblindats av tal om valfrihet. Men vad blev bättre? skriver signaturen Bekymrad medborgare.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Under ganska många år nu har vi sett hur privata företag har tillåtits driva verksamhet inom den offentliga sektorn, till exempel sjukvård, äldreomsorg, skola, posthantering med mera. Vi har förblindats av tal om valfrihet. Men vad blev bättre? Stora summor pengar som borde användas inom verksamheterna försvinner ur vårt land ut till skatteparadis.

På bostadsfronten blåser också kalla vindar. Tusentals människor står i bostadsköer – och vad är det de efterfrågar? Jo, hyresrätter med rimliga hyror, det vill säga hyror som flertalet människor kan betala och ändå ha råd att leva ett drägligt liv.

Utredningar visar att marknadshyror skulle höja hyrorna med cirka 30 – 50 procent i de flesta kommuner.

Regeringen har genom Januariavtalet bestämt att marknadshyror skall införas, först i nybyggnation. Utredningar visar att marknadshyror skulle höja hyrorna med cirka 30 – 50 procent i de flesta kommuner. Sprider sig detta skulle väldigt många människor inte kunna klara hyran utan tvingas bort från sina hem. Och vart skulle de flytta? Det står ju inte tomma lägenheter och väntar. Marknadshyra ger inte fler lägenheter! Vad som behövs är nybyggnation av hyresrätter med rimliga hyror!

Även renoveringar tvingar bort människor från sina hem eftersom hyreshöjningar på cirka 50 procent är vanliga (renovräkning). Fastighetsägarna hävdar att de vidtar standardhöjande åtgärder i samband med stambyten. De boende borde ha större möjlighet att kunna påverka sin boendemiljö – man kanske inte behöver det som kallas högsta standard.

Fundera på vilken samhällsutveckling du vill se!

Bekymrad medborgare