Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Galna ledare i en galen värld

Demokratin är utmanad på flera håll i världen. Högerpopulistiska partier växer samtidigt som en protestvåg sveper fram mot korruption, valfusk och orättvisor, skriver Charlotte Gärde.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

En protestvåg sveper över världen. Vi ser massdemonstrationer i Hongkong, där Kinas inflytande över det demokratiska systemet kritiseras och nu med allt värre sammandrabbningar.

Människor i många länder i Sydamerika, exempelvis Chile, Ecuador, Venezuela och Brasilien visar sitt missnöje med brist på yttrandefrihet, valfusk, ekonomiska orättvisor, korruption och så vidare.

I Ryssland kräver nu tiotusentals regimkritiska demonstranter demokrati i landet. I Vitryssland misstänks valfusk vid senaste parlamentsvalet.

I Irak och Iran blir protesterna allt våldsammare mot regimen. Iran hotar med dödsstraff om demonstrationerna fortsätter.

I Sverige, som anses vara ett av världens friaste länder, går Sverigedemokraterna starkt framåt. Gå inte i fällan!

I USA är presidenten ett stort hot mot demokratin. Från att ha varit demokratins ledstjärna har USA halkat ner i listan över demokratiindex i världen och tillhör nu gruppen bristfällig demokrati.

I Europa ökar högerpopulistiska partier i Polen, Ungern, Italien, Rumänien och Tyskland. I Polen och Ungern har yttrandefriheten begränsats med indragna radio- och tv-kanaler.

I Sverige, som anses vara ett av världens friaste länder, går Sverigedemokraterna starkt framåt. Gå inte i fällan! Tro inte att de har lösningen på en misslyckad integrations- och migrationspolitik.

Sist men viktigast är att de största förnekarna av pågående klimatförändringarna, finns långt ut på högerflanken. De globala konsekvenserna av dessa förändringar, med extrema väderfenomen, orkaner, översvämningar, värmeböljor, torka, svält, drabbar alla oavsett partitillhörighet.

Varför blir det på detta viset?

Charlotte Gärde