Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgska trafikregler

Vi har åtskilliga gånger varit nära att krocka, och medtrafikanter har tutat ilsket på oss när vi naivt trott att högerregeln har med höger att göra, skriver Anders Forsberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

När vi flyttade till Göteborg för några år sedan noterade vi många små trevliga egenheter i gatulivet. En som vi dock fortfarande inte riktigt kan vänja oss vid är den göteborgska tillämpningen av högerregeln. Den är här outgrundlig, men verkar oftast betyda att den som i trafiken kommer från vänster kör först!

Annat som utmärker Göteborgsvarianten av högerregeln är att den som stirrar rakt fram utan att sakta ner – särskilt i en lite större bil – alltid kör först.

Vi har åtskilliga gånger varit nära att krocka, och medtrafikanter har tutat ilsket på oss när vi naivt trott att högerregeln har med höger att göra. Så står det ju i trafikförordningen, så lär man sig när man tar körkort och så är det i resten av landet, så vi må kanske vara förlåtna. Om inga skyltar eller andra regler säger annat så ska den som kommer från vänster väja.

Eller – vad sägs om en liten kampanj? Lite kul i trafiken? Varje gång någon från vänster grundlöst mopsar sig: tuta!

Anders Forsberg