Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ungefär 30 procent av kontrollerna har lett till en anmärkning, skriver Angelica Winter, avdelningschef Livsmedelskontroll och tillsyn, Göteborgs stad, i en replik. Bild: Helena Landstedt/TT
Ungefär 30 procent av kontrollerna har lett till en anmärkning, skriver Angelica Winter, avdelningschef Livsmedelskontroll och tillsyn, Göteborgs stad, i en replik. Bild: Helena Landstedt/TT

Göteborgs stad: Trängselkontrollerna fungerar bra

Vi har de resurser som vi behöver för att bedriva tillsyn enligt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen, skriver Angelica Winter, avdelningschef Livsmedelskontroll och tillsyn, Göteborgs stad, i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

22/2 Hur ska länsstyrelsen kunna kontrollera att vi sköter oss?

Hej Lars! Vi på miljöförvaltningen tar gärna emot tips på serveringsställen vi skulle behöva besöka för att se hur de arbetar för att minska trängseln och därmed smittspridningsrisken.

Vårt uppdrag är att kontrollera arbetssätt och det gör vi genom att göra oanmälda kontroller, stickprover. Ofta ligger tips bakom en oanmäld kontroll av trängsel, men vi gör också kontroller när vi tror att trängsel kan uppstå. Efter snart ett års erfarenhet av trängselkontroller så har vi lärt oss ganska mycket. Om vi hittar brister så ställer vi krav om åtgärder, och följer upp på att dessa följs.

Sedan vi började med trängselkontroller i april 2020 har vi gjort över 1 450 kontroller av trängsel på serveringsställen, och sedan den aktuella lagstiftningen trädde i kraft den 1 juli 2020 har vi genomfört drygt 900 kontroller på dagar, kvällar och nätter med fokus på trängsel.

Ungefär 30 procent av kontrollerna har lett till en anmärkning. Förvaltningen har hittills fattat 74 beslut med krav på att åtgärder ska vidtas, varav 49 med ett vite kopplat till sig. Inget vite har ännu dömts ut men vi har ärenden som nu ligger hos förvaltningsrätten. Det bör här också nämnas här att nio av tio rättar sig efter att de har fått ett vitesföreläggande.

Jag anser att vi har de resurser som vi behöver för att bedriva tillsyn enligt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen på att passande sätt.

Angelica Winter, avdelningschef Livsmedelskontroll och tillstånd, Göteborgs stad

LÄS MER: Här tvingas kroggäster ut på gatan – men inte i Lund

LÄS MER: Oacceptabelt trångt på Andra Långgatan – böter hotar

LÄS MER: Nya, tuffare restriktioner införs i Västra Götaland