Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stadsvandring i Göteborg, vid Kronhusbodarna. Insändarskribenten tycker att Göteborg Wind Orchestra skulle kunna ge friluftskonserter på Gustaf Adolfs Torg och Kronhusgården sommartid. Bild: Stefan Berg
Stadsvandring i Göteborg, vid Kronhusbodarna. Insändarskribenten tycker att Göteborg Wind Orchestra skulle kunna ge friluftskonserter på Gustaf Adolfs Torg och Kronhusgården sommartid. Bild: Stefan Berg

Göteborg – Sveriges andra huvudstad

Gör orkestern till jubileumsorkester och musikerna till kommunalanställda, skriver Lars Gahrn.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det räcker att titta på GP:s förstasida för att begripa att utvecklingen i Göteborg är dynamisk. Storsatsningarna är många. Inför stadens 400-årsjubileum vore det lämpligt att sätta ord på utvecklingen och kalla Göteborg för ”Sveriges andra huvudstad”. Ordet huvudstad används nämligen även om betydande storstäder och metropoler i allmänhet.

Genom ord och uttryck fäster man uppmärksamheten vid vad som sker. Även symbolhandlingar har stor betydelse. I sin söndagskrönika den 20/9 lägger Peter Hjörne fram ett mycket bra förslag: ”Gör Göteborg Wind Orchestra till jubileumsorkester.” Hjörne är tredje generationens göteborgare och har alltid sysslat med sin hemstad. Hans förslag är därför både många och väl genomtänkta, men detta förtjänar att lyftas fram mer än andra.

Om staden tar emot sina gäster med en orkester så som förnämliga gäster mottas vid statsbesök, uppfattar gästerna genast, att denna stad är betydelsefullare än andra.

Om staden tar emot sina gäster med en orkester så som förnämliga gäster mottas vid statsbesök, uppfattar gästerna genast, att denna stad är betydelsefullare än andra. Orkestern kunde vidare ge friluftskonserter på Gustaf Adolfs Torg och Kronhusgården sommartid. Män och kvinnor i uniformer och allmogekläder från 1600- och 1700-talen kunde framträda i de historiska kvarteren, där Göteborgs Hembygdsförbund bidrar till att lyfta fram stadens historia. På så vis skulle man skapa liv och feststämning i de historiska kvarteren.

Alla skulle begripa, att staden inte bara har en dynamisk nutid utan även har en lång historia. Turisterna skulle ha trevligt. De skulle lyssna och fotografera. Gör orkestern till jubileumsorkester och musikerna till kommunalanställda! Tack vare Historieverket och Göteborgs Hembygdsförbund sker redan mycket, men sådana framträdanden kunde institutionaliseras och bli regelbundna till turisternas och alla västsvenskars glädje.

Lars Gahrn