Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Markus Schreiber
Bild: Markus Schreiber

Göteborg kan göra mer

Göteborg kan göra betydligt mer för klimatet än vad vi hittills lyckats åstadkomma, både från kommunens och företagens sida, skriver signaturen Lennart A.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

21-24 januari pågår World economic forum i Davos. Ett möte för världens rika elit där man i år, mycket tack vare allas vår Greta, skall fokusera på hur kapitalismen skall förändras för att hjälpa till med kampen mot klimatkatastrofen.

Vad kan vi i Göteborg göra för att hjälpa till? Vi är väl redan bäst i klassen? Nja, kanske inte riktigt.

Några exempel.

Volvo Cars har, mer än tio år efter att Tesla visat hur en modern elbil kan se ut, ännu inte levererat någon elbil. I stället har man satsat på bränsletörstande SUV:ar.

Göteborg Energi har ingen plan för hur man skall komma bort från de fossila energikällor som i dag försörjer Göteborgs fjärrvärmenät, i huvudsak sopförbränning och oljeeldning (man kallar det spillvärme).

Vad kan vi i Göteborg göra för att hjälpa till? Vi är väl redan bäst i klassen? Nja, kanske inte riktigt.

Planerna är att bygga ett nytt biobränsleeldat kraftvärmeverk i Backa som skall eldas med grot (grenar och toppar). Ett biobränsle med en omloppstid på cirka 70 år. Det ökar koldioxidutsläppen och hjälper inte mot klimatkatastrofen.

Vad kan göras?

När det gäller bilar så vänta med att köp ny bil tills det finns en elbil du har råd med.

Göteborg Energi behöver tillsammans med Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen utarbeta en plan för hur förbrukningen av fjärrvärme skall minskas så snabbt som möjligt. Det behöver också byggas 10 000-tals laddplatser för elbilar i Göteborgs bostadsområden.

Behöver det byggas ett kraftvärmeverk skall det eldas med ett biobränsle med kort omloppstid. Halm eller energigräs (omloppstid ett år) eller energiskog (omloppstid cirka tio år).

Lennart A