Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hamnområdet var och förblev starkt felutnyttjat, menar insändaren. Bild: Anders Ylander
Hamnområdet var och förblev starkt felutnyttjat, menar insändaren. Bild: Anders Ylander

Göteborg – en storstad i småstadskostym

Jag vet ingen annan storstad i Sverige som kastat så mycket pengar i havet med långa utredningar som inte lett till något annat än ännu en återvändsgränd, skriver Gun Ek.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Apropå Skeppsbron – prestigeprojektet som aldrig blir av (GP 2/6). När det så kallade samrådet ägde rum inför Götatunnelns planering fick vi som bodde på Otterhällan och fram mot Nordstan vara med och ”bestämma”. Ingen boende ansåg att Götatunneln var nödvändig. Vi ifrågasatte starkt byggandet eftersom utsläppen från tunneln skulle bli koncentrerade där ventilationen gick ut. Vi framförde också synpunkter på att det var stört omöjligt att vandra längs kajområdet från ”drömmarnas kaj” och vidare fram till Stena-terminalen. Många av oss undrade om man inte istället skulle satsa på en sammanhängande strandpromenad ända ut till öppet hav.

Gästhamnen mellan Lilla Bommen och det som senare skulle bli Operan var en droppe i havet. Hamnområdet var och förblev starkt felutnyttjat. Jag och min lilla dotter kunde 1991 när vi flyttade in på Otterhällan gå längs hamnkanalen med vissa avbrott och understundom med livet som insats. Ibland kunde vi notera ett och annat större båtekipage, som vackra sommarkvällar påminde om att vi bodde i en hamnstad, men dessa hade inte plats att ankra. I dag skulle jag inte ens komma på tanken att ge mig ut i detta totalt sönderbombade hamnområde.

I dag undviker jag Göteborg, som vittnar om politisk inkompetens, brist på planering och tjänstemän utan realistiska visioner och förankring.

Göteborgs starke man må ha framförhandlat pengar från staten till Västlänken, men vad spelar det för roll när ett sammanhållet syfte saknats. Jag vet ingen annan storstad i Sverige som kastat så mycket pengar i havet med långa utredningar som inte lett till något annat än ännu en återvändsgränd. Det har försatt hela Göteborg i en ohållbar ekonomisk situation och inte minst fullständigt trasat sönder staden. Nu är Göteborg en storstad i småstadskostym. Förut var det något som jag med stolthet visade upp. I dag undviker jag Göteborg, som vittnar om politisk inkompetens, brist på planering och tjänstemän utan realistiska visioner och förankring.

På 90-talet kunde man parkera och nå verksamheterna vid Kinesiska muren, Stora Badhusgatan, Kungsgatan och Otterhällan men nu är större delen av centrum otillgängligt. Hur ska små verksamheter överleva? I en stad ska människor bo och trivas, inte vara en öde plats när kontoren stänger ner klockan 17.

Gun Ek

LÄS MER: Skeppsbron – prestigeprojektet som aldrig blir av

LÄS MER: Notan för nya utredningar om Skeppsbron: 60 miljoner kronor