Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Vi måste också motverka den avhumanisering som pågår i den öppna debatten – för just nu är förortens största problem de politiker och andra tyckare som oreflekterat går till angrepp mot invandrare, menar insändarskribenten. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Gör om friskolereformen – den är är segregerande!

Ska man komma till rätta med de växande förortsproblemen så måste vi börja med att motverka de grundläggande strukturella orsakerna, skriver Terje Adkins, lärare.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det flödar nu av populistiska utspel från politiken om utanförskapsområden men få har egna erfarenheter. Jag bor och jobbar i Angered, uppvuxen i miljonprogrammets Frölunda och har bott flera år i Rinkeby. Jag har hyfsad koll.

Ska man komma till rätta med de växande förortsproblemen så måste vi börja med att motverka de grundläggande strukturella orsakerna.

Låt oss titta på hälsan. Nu under corona vet vi att många i förorten har drabbats hårt och detta tycks komma som en överraskning för många – inklusive Folkhälsomyndigheten.

Det är ytterst märkligt, när vi har vetat sedan länge att de smittor som har drabbat Sverige genom tiderna slår hårdast mot de mest utsatta. Flera rapporter visar även att medellivslängden är upp emot tio år kortare för dem som bor i utsatta områden jämfört med de som bor i mer välbärgade. Politik och myndigheter vet om orsakerna; trångboddhet, dåliga arbetsvillkor, underliggande sjukdomar och brist på informationskanaler. Men man agerade inte och tog inte höjd för detta i sina strategier.

Men man vågar inte ta tag i de grundläggande problemen – friskolereformen är segregerande och behöver göras om i grunden!

Gällande skolan så har segregationen där ökat mer än segregationen i området då både elever och lärare väljer bort skolor på grund av dåligt rykte, vilket gör att andelen behöriga lärare är låg. Detta försöker man komma till rätta med genom riktade medel och kompensatoriska insatser. Men man vågar inte ta tag i de grundläggande problemen – friskolereformen är segregerande och behöver göras om i grunden!

Sedan har vi den demografiska gentrifieringen där de minst önskvärda tvingas bort från vissa områden, till förorten. Man bygger dyrt eller renovräker boende och får bort de socioekonomiskt svaga grupperna. Skulle nu också marknadshyror bli ett faktum så innebär det att segregationen blir än mer cementerad. Vi behöver en modig politik som tar ansvar och synar bakomliggande orsaker som avregleringar av vård, skola, bostadsmarknad och arbetsrätt.

Vi måste också motverka den avhumanisering som pågår i den öppna debatten – för just nu är förortens största problem de politiker och andra tyckare som oreflekterat går till angrepp mot invandrare.

Terje Adkins, lärare