Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En värld i miniatyr, skapad av konstnären Signhild Häller. Bild: Anders Ylander

Fram med sagoskatten

Varför gömmer Stadsbiblioteket sin fantastiska sagoskatt, Signhild Hällers tittskåp, i källaren utan hänvisning till att de finns? skriver Gerd Thölén.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Strax utanför toaletterna i källaren sitter en oansenlig skylt om att Signhild Hällers miniatyrskåp finns bakom Förvaringsskåpen. INGEN ser skylten (ännu mindre sagoskåpen) och personalen får inte flytta affischen eller sätta upp ett anslag att de finns.

Flera gånger har jag frågat föräldrar i barnavdelningen om de känner till Elsa Beskows sagoskatt i källaren. Ingen gör det. En mamma utbrast: ”Oj, min dotter älskar Elsa Beskows sagor, vi ska genast gå ner.” En pappa tittade undrande och sken plötsligt upp: ”O ja, det minns jag från min barndom. De var så fina. Finns de kvar?”

Signhild Hällers miniatyrskåp med yrkesinteriörer, som flyttades till Stadsmuseet, blev en stor succé. Tänk att ett bibliotek, som har en så underbar sagoskatt missunnar barnen och deras föräldrar att få se Tomtebobarnen, Putte i Blåbärsskogen, Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin och många andra vackra bokinteriörer.

Gör snarast om det nya familjerummet i barnavdelningen till en underbar sagohörna med de vackra sagoskåpen! Var hör de hemma om inte i barnavdelningen på vårt Stadsbibliotek?

Gerd Thölén