Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Har vi inte glömt att det finns något som heter energihushållning, skriver insändaren. Bild: Martina Holmberg / TT
Har vi inte glömt att det finns något som heter energihushållning, skriver insändaren. Bild: Martina Holmberg / TT

Fram med kvasten!

Är det en mänsklig rättighet att vi ska kunna göra allting alltid?, undrar Lena Manner.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det debatteras om energiförsörjning och energiförbrukning. Kärnkraftens vara eller icke vara, hur mycket el ska vi importera från Polen, och så vidare.

Men har vi inte glömt att det finns något som heter energihushållning? Är det en mänsklig rättighet att vi ska kunna göra allting alltid? Måste vi dammsuga när det är minus 20 grader och energin behövs bättre till annat?

Man kan tycka att partiledare och andra som nu höjer rösten för att det behövs mer energikapacitet borde ha lite koll på vår lagstiftning. Läser vi miljöbalken står det i 1 kap 1§: Bestämmelserna i denna balk syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö.

Och i 2 kap 5§: Alla som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd ska hushålla med råvaror och energi. I första hand ska förnybara energikällor användas.

Med hushållning och sund energiförbrukning kan vi lätt spara in den tusendel av den importerade elen som kommer från Polen – mer är det inte. Och bli exportör av energi ännu fler timmar på året.

Fram med kvasten!

Lena Manner

LÄS MER: Miljöministern sågar satsning på ny kärnkraft

LÄS MER: Därför lönar det sig dåligt att spara el

LÄS MER: Bolund: Ringhals hade inte löst elproblem