Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten är kritisk till den låga pensionen trots ett helt yrkesliv. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Insändarskribenten är kritisk till den låga pensionen trots ett helt yrkesliv. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fortfarande fattigpensionär

Mina arbetsinsatser för stat, kommun och det privata näringslivet är av den kalibern att jag bör hamna över EU:s fattigdomsstreck – inte under, skriver Kenneth (Sj).

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Enligt den svenska finansministern blir 2021 det året då ålderspensionärerna kan räkna hem en "rejäl höjning" av den statliga pensionen.

Det utlovas ett golv på 200 kronor respektive ett tak på 600 kronor i pensionsspannet 9000–17000 kronor per månad. För egen del blir det en höjning på cirka två hundralappar efter skatt, och tillsammans med tjänstepensionen ett netto på totalt 10 723 kr per månad. Det är snäppet bättre än socialbidragsnormen för ensamstående i Göteborgs kommun.

Undertecknad kan ej erhålla det statliga bostadstillägget (max 7 500 kr i månaden) eftersom jag har tillgångar överstigande 100 000 kronor, bland annat en tio år gammal Volvo.

Underlaget för pensionen är uträknad på totalt 46 arbetsår, varav 40 år är heltid. Det blev 35 år inom skolans värld som gymnasie- och komvuxadjunkt, där jag undervisade och betygsatte 7500 elever. Vägen till adjunktsexamen gick via 325 000 kronor i studieskuld och sex år av akademiska studier – och för den prestationen gavs inga pensionspoäng.

Den övriga tiden, drygt elva år, har jag tjänstgjort som marknadsförare, spårvagnsförare, postiljon, bilbyggare på Volvo, god man, stuveriarbetare i Göteborgs hamn samt utbildningen till värnpliktig stormpionjär vid I17. Sammanfattningsvis anser jag att mina arbetsinsatser för stat, kommun och det privata näringslivet är av den kalibern att jag bör hamna över EU:s fattigdomsstreck för svenska pensionärer på 12 550 kronor per månad efter skatt – inte under.

Kenneth (Sj)