Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Royne Edberg
Bild: Royne Edberg

Folkmordet i Jemen - någon?

Att tjugo miljoner människor håller på att svälta ihjäl i Jemen och att vi vet varför, verkar inte spela någon roll, skriver Royne Edberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Antagligen är vi, den moderna människan, mycket smartare och mer välutbildad än de äldre historiska barbarerna, men absolut lika hjärtlösa och betydligt mera beräknande än våra hatade föregångare.

SVT:s Dokument utifrån visade den 18 och 21 maj hur raffinerat och utstuderat våra ledare i Storbritannien, Tyskland , Frankrike och även Sverige förser diktaturen i Saudiarabien med ultramoderna och effektiva vapen för att kunna sprida död och förintelse i vår tids största humanitär katastrof i det fattiga landet Jemen.

Programmet tvekade inte att använda ordet folkmord för att visa vad som försiggår. Med omtanke om den nödvändiga och penningstarka försvarsindustrin parerar man all insyn för att mörklägga och vilseleda alla obehagliga avslöjanden.

Att tjugo miljoner människor håller på att svälta ihjäl och att vi vet varför, verkar inte spela någon roll. Historiens dom kommer att bli hård när sanningen hinner ifatt oss. Vi kommer aldrig att kunna säga att vi inte visste vad som pågick. Hur står det till med vårt samvete och vår empati i dag?

Vår engagerade och orädda Greta Thunberg har, med all rätt, lyft fram miljöfrågan som en ödesfråga på ett förtjänstfullt sätt. Jag tror att det nu behövs en ny ”Greta Thunbergeffekt” som vågar fråga oss hur vi har det med våra samveten. Detta är, precis som klimatet, en avgörande ödesfråga för oss!

Våra politiska ledare och FN verkar inte kunna påverka utvecklingen, när en hel nation håller på att gå under. Vår tid har ett moraliskt ansvar att agera och det mycket skyndsamt! Den totala katastrofen pågår för fullt och med all kraft i detta sargade land!

Royne Edberg

Mullsjö