Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fokusera på samlevnad

En ytterst liten bråkdel av vår livstid ägnar vi åt sex. Desto mer åt samlevnad, skriver signaturen M40.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det är en märklig diskussion om ordningsbetyg som har blossat upp. Egentligen borde man prata om uppförande varav ordning kan ingå men även det ämnet finns ju redan, dolt och bortglömt under begreppet samlevnad.

Sex- och samlevnadsundervisning ingår i läroplanen men där har det spännande ämnet sex kommit att ta oproportionerligt stor tid från samlevnadsundervisningen.

Samlever gör vi alla mer eller mindre på många sätt under hela våra liv. Få människor kan överleva särskilt många dagar eller veckor utan att samverka med eller dra nytta av andra människor eller av vad andra människor har producerat.

En ytterst liten bråkdel av vår livstid ägnar vi åt sex.

Alltså: Ämnet sex och samlevnad bör kallas bara samlevnad vari sex ingår som en liten del. Undervisningstiden i ämnet behöver disponeras helt annorlunda än hittills. Vikt bör läggas på att kränkningar, tillmälen, hot, bråk, handgripligheter, störande och liknande inte är acceptabelt.

Elevernas betyg sätts sedan efter hur de visat att de lärt sig samlevnad inkluderande uppförande och ordning såväl teoretiskt som praktiskt.

M40