Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flytta Kopparmärra

Det finns inget historiskt skäl att bygga ett Veteranmonument i Färjenäs, skriver Christer Bengtsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det har skett en mycket fin uppsnyggning av Färjenäsparken de senaste åren med fina promenadvägar och en väldig bra lekplats och bollplan. Nu väntar vi bara på att det gamla färjeläget också skall snyggas till. Gärna med en färjeförbindelse som förr i tiden.

Nu har Göteborg Konst, som är en kommunal verksamhet beslutat att ett Veteranmonument skall uppföras i Färjenäs enligt en artikel i GP den 18:e februari. Jag är född i Färjenäs, men jag har aldrig hört talas om att det funnits några veteraner där, enligt definitionen på Göteborgs Konsts webbplats.

Färjenäs är ju mest känd för att det var här som Karl IX anlade det första Göteborg 1604. Det gjorde han med hjälp av holländare som fick stora skattelättnader. Tyvärr brändes staden av danskarna 1611. Det enda som finns kvar som påminner om detta första Göteborg, är resterna av en kyrkogård på Kvarnberget som ligger i den östra delen av parken.

Det finns alltså inget historiskt skäl att bygga ett Veteranmonument i Färjenäs.

Det finns alltså inget historiskt skäl att bygga ett Veteranmonument i Färjenäs. Det bästa stället jag kan tänka mig är vid Sjöfartsmuseet. Där finns idag minnesplattor på Kampanilen (Sjömanstornet) på sjömän som omkommit under kriget. Det vore därför naturligt att utveckla detta till en fin plats, då det redan finns minnesplats där.

Mitt förslag är att staden flyttar Karl IX staty, i folkmun Kopparmärra, från Kungsportsplatsen till Färjenäs där konungen hör hemma, då det var där han grundade det första Göteborg. Han har inget att göra med dagens Göteborg som ju grundades av hans son Gustav II Adolf.

Då skulle framtida generationer får en bra uppfattning om Göteborgs historia, hur den började i Färjenäs.

Christer Bengtsson