Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Håkon Mosvold Larsen
Bild: Håkon Mosvold Larsen

Flyg är bäst ur energisynpunkt

Gynna flyget för det är det enda som har bra förutsättningar i framtiden, skriver signaturen Mats.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det är synd att vi klagar på flyget i stället för att börja med de andra 98 procenten utsläpp som är mycket lättare att klara snabbt.

Flyget är det absolut bästa transportmedlet ur energisynpunkt. Per person drar det 0,33 liter mil i 850 km/h. Nya flygplansmodeller ligger på 0,28 l per person och mil. (Källa: bland annat SAS.) Inget annat transportmedel är mer energieffektivt.

Fundera på vad en bil eller ett tåg drar i samma hastighet. Dessutom behövs inga vägar. Alla länder kan nås, Flyget är dessutom en förutsättning för global samverkan och för att fler skall få bättre levnadsvillkor.

Gynna flyget för det är det enda som har bra förutsättningar i framtiden. Nya vägar och tåg stoppas allt mer till förmån för naturvårdsbestämmelser. Flyget står bara för två procent av utsläppen. Vi måste börja med de andra 98 procenten av utsläppen först. Nu behöver vi utveckla flygen mer. Vi har redan elflyg för korta sträckor och efterhand så kommer räckvidden att ökas.

Från en som har elbil, värmepumpar och som planerar solel.

Mats