Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fria ord: Flerbarnstillägget är en dyr kvinnofälla

Till följd av generösa flerbarnstillägg väljer många kvinnor att stanna hemma istället för att ta del i arbetslivet, skriver Eric Osterberger Gustafsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Familjer med två barn får 150 kronor extra i tillägg utöver barnbidraget som ligger på 1 250 kronor per barn. Det sammanlagda stödet blir då 2 650 kronor.

Familjer med tre barn får 730 kronor i flerbarnstillägg. Det sammanlagda stödet blir då 4 480 kronor.

För fyra barn får en familj 1 740 kronor i flerbarnstillägg och det sammanlagda stödet blir då 6 740 kronor.

För fem barn blir tillägget 2 990 kronor och det sammanlagda stödet 9 240 kronor. Det bör även nämnas att såväl flerbarnstillägget som barnbidraget är skattefritt.

I början av nittonhundratalet hade världen 2 miljarder invånare och Sverige drygt 5 miljoner. Idag finns det nästan åtta miljarder invånare i världen och 10,4 miljoner i Sverige. Varje ny människa kräver resurser i en tid då de blir alltmer knappa och energiomställning är av nöden. I Sverige råder redan nu en lärarbrist som byggts upp under flera årtionden och som inte kommer kunna utbildas bort på flera årtionden.

Till följd av generösa flerbarnstillägg väljer många kvinnor att stanna hemma istället för att ta del i arbetslivet. Rika familjer kan bekosta många barn utan extra stöd. I detta läge finns ingen anledning att premiera stora familjer. Ta bort flerbarnstillägget!

Eric Osterberger Gustafsson