Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag har jobbat som lärare i 25 år och aldrig känt mig så ensam och hänvisad till mig själv som nu, berättar skribenten.  Bild: JESSICA GOW / TT
Jag har jobbat som lärare i 25 år och aldrig känt mig så ensam och hänvisad till mig själv som nu, berättar skribenten. Bild: JESSICA GOW / TT

Fler speciallärare är inte vad skolan behöver

Det har aldrig känts så övermäktigt att vara lärare som det gör nu, skriver signaturen Grundskolläraren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Att öka antalet speciallärare i skolan, något som regeringen har meddelat, kommer inte att göra svenska skolan bättre. Jag känner så många, både kollegor och studiekamrater, som inte orkar med att vara vanliga klasslärare längre.

Jag har jobbat som lärare i 25 år och aldrig känt mig så ensam som nu. Vi lägger åtskilliga timmar på att kartlägga, dokumentera och konstatera vad som behövs. Vi lärare är hänvisade till oss själva att stötta eleverna med råd från speciallärare, kurator, skolpsykolog och elevhälsoteamet.

Specialläraren ingår i elevhälsoteamet och ger råd om hur jag ska göra med elever som jag ser behöver någon typ av stöd för att nå målen. Oftast vet jag vad som skulle behövas, problemet är att jag inte har mer tid.

Läraryrket har i dag låg status och det är inte direkt någon kö till lärarutbildningarna. Var hamnar vi om man nu ska utbilda fler speciallärare? Kommer fler lärare att se sin chans att komma ifrån den arbetsbörda "det vanliga" lärarjobbet innebär och i stället utbilda sig till speciallärare? Kommer det då resultera i att vi får ännu fler outbildade lärare i klassrummen, som man eventuellt ger en lightutbildning?

Jag är djupt oroad för svenska skolans framtid. Det har aldrig känts så övermäktigt att vara lärare som det gör nu. Det är med sorg i hjärtat jag dagligen ser elever som inte får den hjälp de behöver. Det är inte försvarbart att lägga mer skattepengar på speciallärare som sedan ska ingå i team som sitter och pratar och skriver fina dokument.

Vi behöver göra läraryrket attraktivt, så att fler väljer det i stället för att lämna. Vi behöver fler utbildade lärare som arbetar aktivt i klassrummen med eleverna, vår framtid. Vi har inte råd att förlora en enda elev.

Bekymrad grundskollärare

LÄS OCKSÅ: Helens trick hjälper barnen som har svårt för matte

LÄS OCKSÅ: Nya kommunalrådet vill skapa lugn i skolan

LÄS OCKSÅ: Skrattretande att Jante-tänk hos lärare skulle vara skolans problem