Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Stefan Berg

Fiskereglerna gynnar tjuven

Regelverket kring hummerfisket är omfattande och vi är många som gör allt för att uppfylla det. Vad fick vi för det? skriver signaturen Besviken hummerfiskare.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag och en god vän har fiskat hummer. För min del för 19:e året i rad, för hans del mer än så. Vi fick bra, 17 stycken varav vi fick lämna tillbaka åtta till havet på grund av utanpåliggande rom eller för litet carpax-mått. Nio var ändå ett bra resultat. Två konsumerades till helgen som gått, sju kvar. Dessa är nu stulna. Köpevärde cirka 4 000 kr.

Vi har förvarat fångsten i en reglementsenlig sump utanför bryggan, märkt med en kula med ägarens fiskenummer. Nu kommer vi till problemet. Kulan fungerar för oärliga svin som en skylt: Kom hit och hämta hummer!

Regelverket kring hummerfisket är omfattande och vi är många som gör allt för att uppfylla reglerna, för att på längre sikt kunna få ett större hummerbestånd. Vad fick vi för det? Bestulna av någon lågt stående individ som smyger fram i båt på natten och stjäl resultatet av andras arbete. Och reglerna förenklar för honom.

Reglerna är till för att Polis/Kustbevakning skall kunna se vem som äger humrarna, det vill säga för att förenkla kontrollen. Var är ni på nätterna? Ni var ute på måndag morgon, på hummerpremiären, och kontrollerade sättningarna. Var är ni när fångsten stjäls?

Ändra reglerna, endast märkning på sumpen, ingen kula synlig på land. Kustbevakningen kan även lägga energi på att bevaka nattetid, inte bara regeluppfyllandet på normal arbetstid.

Besviken hummerfiskare