Replik till Krister Fredén, 27/10
Krister Fredén har alldeles rätt i att det blivit ett framgångsrikt resultat av satsningen som gjordes för 400 år sedan, i träskmarkerna vid älvmynningen. Göteborg är faktiskt i dag Nordens viktigaste export- och importhamn.
Visionen att grunda en stad här var egentligen Karl IX:s. Tidigt 1600-tal låg alla svenska kuststäder vid Östersjön och vi hade bara en liten kort kustremsa här. Vår handel på Västeuropa drabbades därför av Öresundstullen, en dansk beskattning. Handeln över en stad här, skulle undgå denna beskattning, då den låg utanför det danska tullområdet. Karl IX:s Göteborg grundades 1607, men förstördes av danskarna 1611. Gustav II Adolf, insåg att faderns idé var riktig, men genomförde noggranna undersökningar för att ge staden ett mer lättförsvarat läge. Man dikade och pålade träsket och gjorde staden ordentligt befäst, så bra att danskarna aldrig lyckades ta den. Skickligt folk från både Sverige och utlandet kallades in för att få igång handeln.
Att Gustav Adolf står på torget beror på att han hade visionen om en livaktig och framgångsrik handelsplats och kunde driva igenom allt det arbete, som behövdes för att få en stadsbildning till stånd. Att han härvid fick rätt i sin vision kan vi se i dag. Som stadens grundare passar han därför bra på den plats där han står nu. Namnet ”Rådhusplatsen” som föreslås är på intet sätt något namn som är kopplat just till Göteborg, vilket däremot kungen och därmed hans namn är, och nuvarande namn bör därför behållas.
Johan Björck
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.