Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Elisabeth Alvenby
Bild: Elisabeth Alvenby

Fira 400-års jubileet med kungen kvar

Som stadens grundare passar Gustav II Adolf bra på den plats där han står nu. Det finns heller ingen anledning att byta ut namnet på torget uppkallat efter honom, skriver Johan Björck.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Krister Fredén, 27/10

Krister Fredén har alldeles rätt i att det blivit ett framgångsrikt resultat av satsningen som gjordes för 400 år sedan, i träskmarkerna vid älvmynningen. Göteborg är faktiskt i dag Nordens viktigaste export- och importhamn.

Visionen att grunda en stad här var egentligen Karl IX:s. Tidigt 1600-tal låg alla svenska kuststäder vid Östersjön och vi hade bara en liten kort kustremsa här. Vår handel på Västeuropa drabbades därför av Öresundstullen, en dansk beskattning. Handeln över en stad här, skulle undgå denna beskattning, då den låg utanför det danska tullområdet. Karl IX:s Göteborg grundades 1607, men förstördes av danskarna 1611. Gustav II Adolf, insåg att faderns idé var riktig, men genomförde noggranna undersökningar för att ge staden ett mer lättförsvarat läge. Man dikade och pålade träsket och gjorde staden ordentligt befäst, så bra att danskarna aldrig lyckades ta den. Skickligt folk från både Sverige och utlandet kallades in för att få igång handeln.

Att Gustav Adolf står på torget beror på att han hade visionen om en livaktig och framgångsrik handelsplats och kunde driva igenom allt det arbete, som behövdes för att få en stadsbildning till stånd. Att han härvid fick rätt i sin vision kan vi se i dag. Som stadens grundare passar han därför bra på den plats där han står nu. Namnet ”Rådhusplatsen” som föreslås är på intet sätt något namn som är kopplat just till Göteborg, vilket däremot kungen och därmed hans namn är, och nuvarande namn bör därför behållas.

Johan Björck