Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Elisabeth Alvenby
Bild: Elisabeth Alvenby

Fira 400-års jubileet med ett nytt monument

Flytta den imponerande statyn på Gustav II Adolf dit den hör hemma, till ett museum, skriver Krister Fredén.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Göteborg fyller snart 400 år och det skall förstås firas. En del i förberedandet av jubileet borde vara att utlysa en tävling om ett monument, eller en staty, som ska ersätta Gustav II Adolf på torget vid Brunnsparken. Krigarkungen som på 1600-talet skickade en stor del av Sveriges unga män i döden i ett meningslöst förödande krig i norra Europa. Ett krig som ödelade städer, som härjade landsbygden och som slaktade män, kvinnor och barn. En kung som visserligen pekade var han ville ha sin garnisonsstad Göteborg liggande, men inte för att förbättra människors levnadsvillkor utan för att förbereda sig för det anfallskrig som han själv banat väg för.

Flytta den imponerande statyn dit den hör hemma, till ett museum.

Utlys en pristävling för ett monument som hyllar dem som verkligen byggt Göteborg.

Utlys en pristävling för ett monument som hyllar dem som verkligen byggt Göteborg. Alla män och kvinnor (och barn) som med hårt arbete, ibland svält, ofta för tidig död i obotliga farsoter, skapat Göteborg. Alla samhällsklasser, om än ofta med stora motsättningar, i ett ändå till slut framgångsrikt stadsbygge.

Det finns mycket kvar att göra, det kan man med fog hävda. Men Göteborg är ändå en stad som i ett globalt perspektiv är mycket välmående och som är en ynnest att få bo i för de flesta av dess invånare.

Hylla dessa människor som på riktigt både grundat och byggt vår stad genom att resa en ny staty, eller ett monument, på torget nära Brunnsparken. Och döp om torget till Rådhusplatsen, liggande i rät linje med Kungsportsplatsen och Götaplatsen.

Krister Fredén

Göteborg