Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finns fortfarande hopp om pensionen

I det nya pensionssystemet som infördes 1999 ligger hela livsinkomsten från 16 år till grund för den framtida pensionen. Tjänstepension däremot tjänar man in först från 28 års ålder.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till Renée Hellström, 22/2

När det nya pensionssystemet infördes utsattes de framtida pensionärerna för en massiv informationskampanj, till exempel skulle man få en pensionsprognos i ett orange kuvert. Du bör ju ha fått ett 20-tal sådana kuvert sedan 1999. Hade du dessutom öppnat dina kuvert och läst dina prognoser är jag övertygad om att du hade sluppit jobba halvtid som pensionär. Jag öppnade mitt första orange kuvert 1999 – och fick en chock.

Jag skulle få 4 300 kr i månaden! Före skatt! Jag lade upp en plan för att få en bättre pension än så: jag skippade bilen och cyklade till jobbet, åt medhavd lunchlåda och istället för golf blev det gratis jogging. Mellanskillnaden åkte in på ett privat pensionssparande. Nu kan jag se fram mot att gå i pension vid 62. I dag måste man själv ta ansvar för sin framtida pension.

Renée, du är inte ensam om att ha drabbats av detta system. Men som operationssjuksköterska är du väldigt attraktiv på arbetsmarknaden. Kanske du kan höja dina inkomster genom att gå till ett bemanningsföretag? Så att du kan spara lite, unna dig det du tycker om och slippa jobba så många fler år. Du är värd din pension på heltid!

Lisa Jinton, två år kvar till pensionen