Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Irland kräver covidpass för besök på restaurang och museer, berättar Peter Nielsen. Bild: Janerik Henriksson/TT
Irland kräver covidpass för besök på restaurang och museer, berättar Peter Nielsen. Bild: Janerik Henriksson/TT

FHM behandlar antivaxxare med silkesvantar

I Sverige är det bara mellanmjölk som gäller. Man vågar inte trampa de ovaccinerade och antivaxxare på tårna, skriver Peter Nielsen.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Varför ska Sverige alltid vara sist i att besluta om att sätta in kraftfulla åtgärder för att förhindra smittspridning av covid-19? Medan andra länder i Europa är alerta och återigen skärper restriktionerna, så avvaktar Folkhälsomyndigheten (FHM).

Förra veckan sa Anders Tegnell att det pågår planering för om man skulle införa vaccinpass på krogar och gym samt att vaccinationsbevis på fler ställen KAN tillkomma. Vad väntar man på? Varför ska Sverige alltid vara ”mellanmjölk” eller ännu värre ”sur mellanmjölk”? Varför inte ligga i framkant i stället?

LÄS MER: Över 500 JO-anmälningar mot FHM:s besked om vaccinbevis

Nyss hemkommen från Irland kunde jag lätt konstatera att befolkningen där strikt följer de restriktioner som myndigheter tagit fram. När man kommer in i landet visar man ett formulär avseende smittspårning, munskydd krävs inomhus och covidpass måste visas vid restaurangbesök, på museer, med mera. Annars kommer man inte in. Till och med i St Patricks Cathedral. Hur enkelt som helst, alla har ju mobiltelefon.

LÄS MER: Tegnell: Minskad publik kan krävas – utöver vaccinationsbevisen

I stort sett alla på Irland ställer sig frivilligt och självklart bakom detta, och gör vad man säger till. Men i Sverige, här är det bara mellanmjölk som gäller. Man vågar inte trampa de ovaccinerade och antivaxxare på tårna. Det kan ju vara kränkande. Sorgligt agerande av våra fega myndigheter och FHM.

Peter Nielsen

LÄS MER: "Blixtsnabb" coronavåg drabbar Europa

LÄS MER: WHO: Vaccinationstvång en möjlig sista utväg

LÄS MER: Folkhälsomyndigheten måste bli bättre – och ta in nytt blod