Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Företag är varken onda eller goda men de har sina naturliga drifter, skriver insändaren. Bild: Tomas Oneborg/TT
Företag är varken onda eller goda men de har sina naturliga drifter, skriver insändaren. Bild: Tomas Oneborg/TT

Felet ligger i systemet – inte hos Attendo

Viljan att tjäna pengar kan ofta vara av godo, när företagen får verka i sin rätta miljö. Men när det gäller vård är dessa drifter av ondo, skriver Anders Törnberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

De senaste dagarna har medierna “drevat” mot vårdföretaget Attendo. Vd:n Martin Tivelius har fått stå till svars och löpa gatlopp. För några år sedan utsattes Carema för samma behandling. Så småningom kommer stormen att lägga sig och allt blir bra igen. Efter en period av offentlig förnedring aktar de sig kanske för att göra fel igen, eller?

Nej, ingenting kommer att förändras. Det handlar inte om bolag som missköter sig, det är systemet som är felaktigt. Man kan inte sätta vargen att vakta hönshuset. Vargen är inte elak, men den har sina naturliga drifter. Samma sak med företag på en marknad. De är varken onda eller goda, men de har sina naturliga drifter. Viljan att tjäna pengar kan ofta vara av godo, när företagen får verka i sin rätta miljö. Men när det gäller vård, omsorg och skola är dessa drifter av ondo.

Det enklaste sättet för företagen att öka förtjänsten är ju att sänka kvaliteten. Detta går inte att reglera bort.

Liksom vargen trivs bäst i den fria vildmarken passar privata företag bäst på den fria marknaden. Att släppa in privata intressen i den offentliga sektorn är som att hålla vilda vargar i ett reservat tillsammans med tamboskap. Frestelserna blir stora.

Vi får inte glömma att vinstintresset är den dominerande kraften i ett kapitalistiskt system. Inget fel i det.

Ofta kan företagens vinstintressen sammanfalla med konsumentens intresse av hög kvalitet till rätt pris. Men i en vinstdriven offentlig sektor blir det nästan alltid intressekonflikter mellan utförarens vinstintresse och brukarens intresse av kvalitet. Det enklaste sättet för företagen att öka förtjänsten är ju att sänka kvaliteten. Detta går inte att reglera bort. Det enda som fungerar är att helt ta bort vinstintresset ur verksamheten.

Därför blir jag lite trött när man kritiserar Attendo, Carema eller andra vårdföretag. De uppför sig bara enligt sina naturliga drifter. Felet ligger i systemet, inte i företagen.

Anders Törnberg

LÄS MER: Attendos vd backar om bonus

LÄS MER: Löfven vill att Attendo lägger korten på bordet

LÄS MER: Baudin: Inte för sent ge anställda bonus