Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fattar ni trögt, eller?

Den stora frågan är om vi vill bita i det sura äpplet nu eller ta bettet i ett ruttet äpple, skriver signaturen Johan.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

För varje år som går ökar jordens temperatur, för varje år brinner mer skogar, för varje år blir mer åkermark till öken, för varje år kommer fler människor att fly, för varje år dör mer av havet och för varje år ökar effekterna. Klimatkrisen är ett faktum och vi har just nu alldeles för låga ambitioner (Parisavtalet) och vi klarar inte ens av att möta dessa. Världen kommer att få sin klimatkris.

Den stora frågan är om vi vill bita i det sura äpplet nu och se om det verkligen smakar så illa, eller ta bettet i ett ruttet äpple. En krissituation kräver krislösningar. Politiker, ni måste våga göra mer!

Jag menar inte att leka lite på marginalen och förbjuda plastpåsar eller minska mängden utskrivet papper. Vi behöver minska våra största utsläpp först. Sveriges industri och transport som står för över 60 procent av våra utsläpp, där måste vi göra mer. Dessa sektorer har satsningar, men det går alldeles för trögt.

För varje år som går krävs mer drastiska åtgärder med större risk för negativa effekter ekonomiskt och socialt. Dessa effekter kommer att sammanfalla med ökande negativa klimateffekter och allt bara för att människor fattar så j**la trögt.

Johan