Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett estimat på vad mindre effektiva upphandlingar kostar svenska skattebetalare rör sig kring 100 miljarder per år, skriver Håkan Hansson. Bild: Erik Nylander/TT
Ett estimat på vad mindre effektiva upphandlingar kostar svenska skattebetalare rör sig kring 100 miljarder per år, skriver Håkan Hansson. Bild: Erik Nylander/TT

Fastighetsskatten behövs inte – stoppa slöseriet

Om vår regering ställer krav på myndigheter och kommuner finns det mer pengar att hämta än med en skattehöjning, skriver Håkan Hansson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Socialdemokraterna formerar nu styrkorna för att kunna införa fastighetsskatten igen. Vad det verkar utan någon direkt analys utan enbart utifrån ett tyckande om sakernas tillstånd, och att skattehöjningar är den saliga lösningen på eventuella problem eller uppfattade orättvisor.

Den nuvarande fastighetsskatten genererar lika mycket skatteintäkter till staten som den tidigare skatten gjorde, den fördelar sig nu dock lite jämnare. Svenska statens totala skatteintäkter har dessutom ökat med cirka 50 procent de senaste åren. Att i det läget begära mer pengar från landets medborgare är helt enkelt inte rimligt.

Om vår regering följer upp och ställer krav på myndigheter, förvaltningar och kommuner finns det mer pengar att hämta än vad någon skattehöjning kan komma i närheten av. Ett estimat på vad mindre effektiva upphandlingar kostar svenska skattebetalare rör sig kring 100 miljarder per år.

Så en uppmaning till Socialdemokraterna: börja med att rannsaka er egen styrning av myndigheter och deras hantering av skattemedel.

Ett av de mer groteska exemplen är ju Stockholm Stads arbete med att ta fram en ny IT-plattform för stadens skolor. Ett totalt haveri som summerar in på en miljard. I Göteborg är exemplen många såsom kostnaden för linbaneutredningen och fontänen på Avenyn. Detta är alltså skattepengar som förslösas utan något som helst ansvarstagande av våra myndigheter.

Det finns således gott om pengar att hämta in i de egna leden. Det som krävs är insikt och sen börja ställa krav och, som en början i det arbetet, återinföra tjänstemannaansvaret.

En uppmaning till Socialdemokraterna: börja med att rannsaka er egen styrning av myndigheter och deras hantering av skattemedel. Det krävs lite politiskt mod för det och kan tänkas även lite ifrågasättande av sin egen roll och uppfattning. Att inget göra, det är inget annat än total avsaknad av insikt och brist på respekt för landets skattebetalare.

Håkan Hansson

LÄS MER: S i Göteborg kräver ny fastighetsskatt

LÄS MER: Ska höjd fastighetsskatt göra äldre bostadslösa?!

LÄS MER: Låt inte vänstern återinföra fastighetsskatten