Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Farligt att vara tacksam mot Kinas regim

Varken jag som svensk, mina kinesiska vänner eller resten av världen har någon anledning att tacka den kinesiska regimen, skriver Thomas Pompe i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

9/5 Vi borde vara tacksamma för Kinas agerande

29/4 Ställ Kinas kommunistparti till svars

Det är viktigt att skilja på nationen Kina med dess fantastiska kultur och folk, och den nuvarande totalitära regimen. Min kritik riktas mot regimen. Du hävdar att Kina har genomfört ett mycket effektivt arbete med att stoppa smittans spridning. Men det står vid här laget klart att regimen tystade läkare och andra med insyn som i ett tidigt skede ville stoppa coronaviruset. När situationen sedan urartade vidtog regimen desperata och skrämmande åtgärder, som att stänga ned hela städer, hela provinser, och spika igen dörrar för folk – är detta att arbeta effektivt? Kinas regim stängde inrikesflygen, men lät folk flyga till utlandet. Viruset spreds snabbt till utlandet. Varken jag som svensk, mina kinesiska vänner eller resten av världen har någon anledning att tacka den kinesiska regimen.

Kinas regim har ännu inte tillåtit någon oberoende, djupgående undersökning av ursprunget eller hanterandet av viruset inne i Wuhan. En toppdiplomat i Storbritannien, Chen Wen, säger till BBC att Kina inte går med på någon internationell oberoende utredning.

Thomas Pompe

LÄS MER: De försvann – ville berätta sanningen om coronaviruset i Kina