Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Facket måste åratal i förväg ha sett det komma, skriver insändaren om att Stora Enso stänger i Borlänge.  Bild: Roger Larsson/Hallandsposten
Facket måste åratal i förväg ha sett det komma, skriver insändaren om att Stora Enso stänger i Borlänge. Bild: Roger Larsson/Hallandsposten

Facket måste släppa sina låsningar om Stora Enso

Om fack och företagsledning slutar se varandra som fiender kan de rimligen finna konstruktiva lösningar, skriver Tege Tornvall.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Att Stora Enso vill sluta tillverka tidningspapper i Borlänge skildras som en oväntad blixt från himlen för facket. Men facket måste ju åratal i förväg ha sett det komma. Att tryckta tidningar i konkurrens med etermedia säljer färre exemplar är känt sedan länge.

Därför var frågan knappast om utan när Kvarnsveden skulle anpassa sig till denna nya verklighet som leder till att minska eller lägga ned produktionen av tidningspapper.

Uppgiften för facket blir då inte att hårdnackat försvara ett hopplöst läge utan att komma med förslag till annan verksamhet. Om fack och företagsledning slutar se varandra som fiender utan som två parter med gemensamma möjligheter, kan de rimligen finna konstruktiva lösningar.

Men då måste de släppa sina politiska och ideologiska låsningar till etablerade partier och organisationer. Annars skulle vi fortfarande leva med tunnbinderier och vinddrivna mjölkvarnar.

Tege Tornvall

LÄS MER: Stora Enso stänger – "hård smäll för Borlänge"

LÄS MER: Stora Enso minskar resultatet

LÄS MER: Stora Enso stänger USA-verksamhet