Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Sebastian Lamotte

Förtätning även på landet

Fler hus med artfattiga gräsmattor och robotgräsklippare som nattetid massakrerar igelkottar, är inte framtidens melodi, skriver signaturen Framtidsrealist.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Göteborg förtätas. Bostäder behövs – om än inte på grönskans bekostnad – men en massa hotell? De som vill att långväga turister ska lockas till Göteborg har inte förstått att i vår tid måste flygandet minska, inte öka.

Trötta på Göteborgs förfulning köpte vi ett sommarhus i Hindås för att njuta av naturen. Men nu sjungs förtätningens visa även där. Beslutsfattarna verkar bara se tomtförsäljning som ett sätt att få in pengar till kommunen, via fler skattebetalare. De verkar inte förstå vikten av ett öppet landskap som gynnar biologisk mångfald. Och klimatkrisen gör att det kommer att bli matbrist i världen. Den som då tillåter husbygge på odlingsbar mark förstår inte sin samtid.

Förhoppningsvis besinnar sig politikerna i både Göteborg och Hindås, och slutar försämra livsmiljön för människor och andra arter. För klimatkrisens effekter dämpas inte med hotell utan med grönska, som svalkar varma dagar och lindrar skyfallens effekter. Dessutom måste den biologiska mångfalden och det öppna landskapet bevaras, och förfädernas odlingsmark ska användas till matproduktion.

Fler hus med artfattiga gräsmattor och robotgräsklippare som nattetid massakrerar igelkottar, är däremot inte framtidens melodi.

Framtidsrealist