Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi har annat att syssla med än krig, anser insändarskribenten. Arkivbild.  Bild: Pontus Lundahl/TT
Vi har annat att syssla med än krig, anser insändarskribenten. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Försvaret provocerar på internationella kvinnodagen!

Vi är många som vägrar att acceptera detta millenniegamla tänkesätt – inte minst kvinnor, skriver Ianthe Holmberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Försvarsmaktens helsidesannons den 8 mars visade en kvinnlig militär i stridsmundering med ett stort vapen på sin axel. På bilden står det ”Typiskt tjejer”.

Nej, bilden visar inte en typisk kvinna på jobbet! Den visar en lydig soldat, något som funnits i alla tider där intressekonflikter lösts med våld.

Att acceptera bilden är att acceptera att det är normalt att förbereda sig för krig, att ta till krig som lösning på en konflikt. Vi känner igen mönstret. Vilket slöseri! Denna destruktiva vapentillverkning, alla fossilbränsleslukande militära övningar som hotar den känsliga klimatbalansen på vår ömtåliga planet!

Vi är många som vägrar att acceptera detta millenniegamla tänkesätt – inte minst kvinnor! Vi har annat att syssla med. Vi kämpar för att våra begränsade resurser ska användas till att rädda mänskligheten. Vi ska bygga trygga samhällen där alla har tillgång till mat, någonstans att bo, utbildning, sjukvård och en meningsfull sysselsättning utan ständig förberedelse för krig.

Vi ska uppmuntra människor att lära känna varandra, vara nyfikna på andra, acceptera och respektera skillnader och på så sätt värna den mångfald av samhällen som jorden rymmer.

Så bygger vi säkerhet på vår jord!

Ianthe Holmberg, Fredsam Göteborg

LÄS MER: Inte lämpligt att öva krig i Göteborgs skärgård

LÄS MER: Så ska hemmet bli mer jämställt – Ikea lanserar Instagramspel

LÄS MER: Industrifacket: Måste prata mer om mens