Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Claudio Bresciani/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

Försäkringskassans system fungerar

Den sjukskrivande läkaren är medicinsk expert men kan självklart inte känna till alla krav eller möjligheter som omger de tusentals arbeten som finns i vårt komplexa samhälle, skriver signaturen R Ericsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till Mamma till drabbad dotter 28/7

Försäkringskassans nuvarande system är effektivt och helt acceptabelt. Den sjukskrivande läkaren är medicinsk expert och kan intyga kroppens insufficiens eller otillräcklighet men kan självklart inte känna till alla krav eller möjligheter som omger de tusentals arbeten som finns i vårt komplexa samhälle. Det är därför orimligt att begära att vederbörande ska kunna uttala sig säkert om patientens arbetsmöjligheter.

Men det kan Försäkringskassan som har tillgång till en samlad expertis för att bedöma arbetsförmågan med utgångspunkt från läkarens bedömning och en utredning om patientens arbetssituation. Det är alltså inte i första hand det medicinska utlåtandet som ifrågasätts utan läkarens okunnighet om det aktuella arbetsmönstret.

Det finns därför ingen anledning att utmönstra Försäkringskassans nuvarande system även om också detta kan inkludera enskilda misstag.

R Ericsson