Hur hade världen sett ut i dag om inte kvinnorna för ett hundratal år sedan kämpat för lika villkor och sin rätt till självständighet? skriver Christine S Roslund. På bilden Nordiska kvinnosaksmötet i Stockholms stadshus 1937.
Hur hade världen sett ut i dag om inte kvinnorna för ett hundratal år sedan kämpat för lika villkor och sin rätt till självständighet? skriver Christine S Roslund. På bilden Nordiska kvinnosaksmötet i Stockholms stadshus 1937. Bild: TT

Förminska inte kvinnors kamp

Jag hoppas det du skriver om suffragetter och feminister är menat som en provokation, skriver Christine S Roslund.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Replik, till Jan Nyblom, 25/4

Jag hoppas det du skriver om suffragetter och feminister är menat som en provokation. Hur tror du världen hade sett ut i dag om inte kvinnorna för ett hundratal år sedan kämpat för lika villkor, kämpat för sin rätt till självständighet?

Förvisso har fler män än kvinnor uppmärksammats för sina uppfinningar – åter ett bevis på att vi inte arbetar på lika villkor. Det står förhoppningsvis klart för majoriteten att kvinnor inte har sämre förmåga att skapa, uppfinna eller vad det må vara än män. Det finns ett antal kvinnor världen över, bland andra Marie Curie – en av världens mest kända vetenskapsmän som två gånger erhållit Nobelpris, kemi och fysik (1903 och 1911).

ANNONS

Lång rad kvinnliga uppfinnare

I Sverige har vi Ninni Kronberg som 1933 utvecklade spraytorkat mjölkpulver som lade grunden till företaget Semper. Birgit Johansson, laboratorie- och forskningsingenjör som också lyckades försörja sig på sina uppfinningar, bland annat den första båtslipen 1980. Barbro Hjalmarsson uppfann den metod för att mäta sänkan som används över hela världen. 1994 fick hon patent på blodvaggan Triomix. Gunilla Alsiö uppfann tangentbordet Senseboard som minskar belastningsskador vid datoranvändning.

Anna Borgström uppfann en ny kylteknik för elektroniska apparater. Laila Ohlgren blev 2009 första kvinnliga mottagare av Polhemspriset för en avgörande insats inom mobiltelefonens utveckling. Petra Wadström med ett flertal patent och uppfinnare av Solvatten (solvatten.se) fick 2008 Skapapriset för sin vattenrenare.

Detta är bara ett fåtal namn på kvinnor som uppfunnit produkter som har underlättat livet och i många fall räddat liv men även bidragit till samhälls- uppbyggnad.

Christine S Roslund

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS