Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förbjud spelreklam i Sverige

Etiskt och moraliskt kan jag inte förstå hur ansvariga politiker kan acceptera spelreklam, skriver Björn N.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Med tanke på hur sprit och tobak produkter skapar stora problem för många individer i samhället så vill staten begränsa konsumtionen genom reklamförbud.

Jag är övertygad om att de flesta svenskar stöttar detta beslut.

Ett annat stort samhällsproblem är spelberoende. Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att cirka 340 000 svenskar lider av någon typ av spelproblem. Liksom följderna av alkohol skapar detta enorma bekymmer inte bara för den spelberoende utan även för dennes släkt och vänner.

Den 1 januari 2019 förbjöd italienska staten, som första land i Europa, all spelreklam i Italien baserat på att 1,3 miljoner italienare led av spelberoende.

Före detta civilminister Ardalan Shekarabi besökte Italien i början av 2019 för att studera beslutet och följderna av detta.

Vad har hänt sedan dess? Mig veterligen ingenting. Det läggs årligen enorma summor på reklam för spel i Sverige och lönsamheten i branschen är lysande.

Spelintäkter och skatteintäkter till staten är också skyhöga. Detta är medaljens framsida.

På medaljens baksida hittar vi 340 000 människor och deras anhöriga där många fått sina liv fördärvade på grund av spelmissbruk eller problematik runt sitt spelande.

Etiskt och moraliskt kan jag inte förstå hur ansvariga politiker kan acceptera detta.

Gör något. Gör som i Italien, förbjud spelreklam.

Björn N, tidigare stor reklamköpare

LÄS MER: "Reklamförbud inskränker yttrandefriheten"