Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Resultatet syns på röken som kommer ut, dessutom eldar man gärna när det är grått, eller regn och vindstilla, och den sura stinkande röken lägger sig som en dimma över hela kvarteret, skriver insändaren. Bild: Robin Haldert/TT
Resultatet syns på röken som kommer ut, dessutom eldar man gärna när det är grått, eller regn och vindstilla, och den sura stinkande röken lägger sig som en dimma över hela kvarteret, skriver insändaren. Bild: Robin Haldert/TT

Förbjud myseldningen i brasor hemma!

Troligen tycker eldaren tycker att det är mysigt, men det är så lagom mysigt för alla oss andra att behöva andas in röken, skriver ”Eldsläckaren”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Hur kan det vara möjligt att Göteborgs stad/miljöförvaltningen fortfarande tillåter eldning i öppna spisar, braskaminer eller liknande?

Man talar med miljöförvaltningen om att man har problem med att någon i grannskapet eldar i sin öppna spis och att det ryker så att man inte kan vara ute. Man förklarar att öppna fönstret och vädra är inte att tänka på. Då får man svaret ”tala med grannen”.

Men om det är så att den som eldar inte förstår problemet, eller inte vill förstå, då hjälper det föga. Man kan tydligen anmäla olägenheten till miljöförvaltningen – med risk för ett mindre inbördeskrig.

Tyvärr verkar de flesta som eldar i öppna spisar sakna rätt kunskaper, att man aldrig låter sota skorstenen gör inte saken bättre. Resultatet syns på röken som kommer ut, dessutom eldar man gärna när det är grått, eller regn och vindstilla, och den sura stinkande röken lägger sig som en dimma över hela kvarteret.

Ser man det ur luftföroreningssynpunkt är det än mer häpnadsväckande att vedeldning för nöjes skull är tillåtet. Eldning i öppen spis förorenar luften värre än en gammal SAAB med tvåtaktsmotor.

Troligen tycker eldaren tycker att det är mysigt, men det är så lagom mysigt för alla oss andra att behöva andas in röken.

Det borde inte vara tillåtet att elda i öppna spisar. Det finns inget praktiskt behov i Göteborg år 2021, förutom vid strömavbrott och liknande.

Eldsläckaren

LÄS MER: Guide: Så väljer du ett stormkök